недеља, 05. март 2017.

Svinjski file sa suvim šjivama

Svinjski file sa suvim šjivama Magična Oklagija

Svinjski file sa suvim šljivama je jedno od onih jela koja Vam zagreju dušu. I zaista je tako. Ovo jelo je dobar izbor za ručak sa gostima, nijednom se nije desilo da sam pravila, a da se nekome nije svidelo. Možda je to zbog mekog mesa ili fino izbalansiranog kremastog sosa koji je, zahvaljujući suvim šljivama, pomalo sladak, a istovremeno i oštar zbog mlevenog bibera. Sos je fantastičan i po tome što Vam daje dovoljno prostora za kreativnost i eksperimentisanje, kako sa kombinacijama ukusa, tako i sa gustinom.

Ovaj ručak sam izabrala za jednu posebnu priliku, naime napravila sam ga specijalnim gostima iz inostranstva. Tada sam odlučila da napravim malo gušći, kremastiji sos, koji je od šljiva poprimio nežnu lila boju, pa je bio i vizuelno upečatljiv. Ručak je bio pun pogodak, ali ono što me je najviše dirnulo bio je komentar — Ovo je najbolje što smo jeli u Srbiji.

Potrebno je:


  • 2 svinjska filea
  • 10 suvih šljiva
  • kašika maslaca
  • 2 kašike ulja
  • veća glavica crnog luka
  • 150 ml belog vina
  • 500 ml pileće supe
  • lovorov list
  • 200-250 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber


Priprema:


  1. Suve šljive iseći na krupnije kocke, potopiti ih u vino.
  2. Ako nemate bistru supu, poslužiće Vam i kocka za supu. U tom slučaju kocku preliti sa 500 ml vrele vode i ostaviti da se otopi.
  3. Svinjski file očistiti od eventualnih žilica ili masnoće.
  4. Svinjski file iseći na medaljone širine dva prsta. Posolite ih i pobiberite sa obe strane.
  5. U dubljem tiganju ili šerpi ispeći medaljone u mešavini ulja i maslaca, sa povremenim okretanjem da se obe strane ravnomerno ispeku.
  6. Ispečene medaljone izvaditi iz šerpe, u šerpu ubacite sitno naseckan crni luk, vino i lovorov list.
  7. Krčkati 5 minuta pa ubaciti šljive, pavlaku i bujon. Krčkati 10 minuta.
  8. Ubaciti ispečene medaljone i ostavite da se krčka do željene gustine.
  9. Jelo poslužiti toplo, kao prilog možete skuvati krompir pire.
  10. Sos sa suvim šljivama možete napraviti kao samostalni prilog nekom drugom pečenom mesu, npr belom pilećem mesu.
Svinjski file sa suvim šjivama Magična Oklagija
Svinjski file sa suvim šjivama Magična Oklagija

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...